Музиката – това е оръжие[1]

 

 

Разрушаването на всяка държава започва именно с разрушаването на нейната музика.

Народ, който няма чиста и светла музика е обречен на израждане.

Конфуций

 

Музиката е най-фината и едновременно с това най-влиятелната сфера на културата. Тя може да бъде най-мощното оръжие както за усъвършенстване и съзидание, така и за разрушение!

Хитроумният Одисей, царят на Итака, по време на своите дълги скитания по моретата веднъж бил отнесен към остров, където живеели сирените – полужени-полуптици. Със своето сладкогласно пеене те увличали плаващите наблизо моряци и ги обричали на тежка смърт. Никой от мореплавателите не можел да издържи и да се противопостави на магическата привличаща сила на тяхното пеене. Целият остров бил покрит с костите на разкъсани от тях хора. За да премине благополучно край острова, Одисей запушил ушите на своите гребци с мек восък, за да не чуват погубващото пеене на сирените, а него заповядал да завържат за мачтата. Едва когато острова на сирените останал далеч, спътниците на Одисей извадили восъка от ушите си, а него отвързали от мачтата.

В древногръцки ръкописи се казва: ”Музикалното възпитание е най-мощното оръжие, тъй като ритъмът и хармонията проникват в най-съкровените дълбини на човешката душа”.

Музиката – това е оръжие с огромна разрушителна сила! Във фашистка Германия  пред огромни тълпи от хора свирели възбуждащи маршове, които подготвяли публиката за хипнотизиращите речи на Адолф Хитлер. Маршовете сами по себе си не решавали нищо, но когато били обединени със зловещата жажда за завладяване, смърт, диктатура на злото, тази музика ставала най-силното, обединяващо средство, символ, и опасно оръжие. За усилване на ефекта, в 30-те години на миналия век вицеканцлерът на Германия Гьобелс поръчва на компанията “Телефункен” устройство за коригиране на гласа по време на речите по радиото. Поръчката била направена за един човек – Адолф Хитлер. Топлото, кадифено звучене на немските радиоапарати на 40-те години буквално покорявало слушателите. Включвайки радиоапарата сутрин те не го  изключвали чак до вечерта

Музиката  може да удължи или съкрати живота! На знахарите и шаманите им е известно, че с помощта на музикалния  ритъм може да се ускори или забави сърдечния ритъм. Известни са африкански племена, които убивали престъпниците с помощта на барабанни удари. Определени дискотечни и клубни ритми разрушават работата на сърцето до такава степен, че човек може да се превърне в болен старец само за две години!

В дълбока древност хората разбирали, че нарушаването на законите на музикалната хармония деформира душата и разрушава тялото на човека, неговия вътрешен строеж, отношениято му с външния свят. В Древен Китай композитор, който пишел музика нарушаваща хармонията бивал  екзекутиран!

В музиката съществуват редица опасни  за човека стилове, течения, направления. Агресивни, протестно-разрушителни, мрачно-депресивни, затъпяващо-омайващи по своята същност, те изкривяват музикално-смисловата хармония, подменяйки ги с мощни ефекти и поток от негативно въздействие върху публиката.

Разумният човек, който дори не е навътре в тънкостите на музиката и текста на песните като правило е в състояние да различи вредната, опасна музика само по негативните усещания. И въпреки, че възприемането на музиката е доста индивидуално, това е толкова просто като да различиш черното от бялото, злото от доброто, тъгата от радостта, лошото от хубавото,

В днешно време съществува огромно количество музикални стилове, които доста тясно се преплитат един с друг и съединявайки се, раждат нови. Ето защо едва ли си струва да се дели музиката на “полезна”,”никаква” и “вредна” като стилова принадлежност. Съществуват определени признаци на опасни звукови съчетания, параметри на звука, начин на подаване, смисъл, визуализация, за които ще говорим по долу. Тези знания ще Ви помогнат да направите Вашия избор.

 

Зъл рок и черен рап

 

Появяването на рок музиката като музика на протеста през 50-те години на миналия век е отбелязано с взрив от самоубийства и наистина психическа епидемия, разрушаваща тези морални бариери, които са призвани да сдържат животинските и низки наклонности на човека. Това особено  засегна интимната сфера на живота. Началото на рок епидемията става начало на наркоепидемиите и така наречената сексуална революция.  Приключено е с подтискането на плътските инстинкти и с различните нравствени забрани. Всичко е позволено!

През 80-те години се появява пънк-рока (в Англия с думата “пънк” отначало наричали проститутки от двата пола). Философията и целта на пънк-рока е в това, да доведе непосредствено слушателите до самоубийство, към колективно насилие и системни престъпления. Най-голямото “постижение” на пънка  е да се нанесе кървава рана с ножче за бръснене, зашито в джинсите или ризата и да се пребие раненият с гривна, покрита с шипове и пирони.

Американската преса писа за 14 годишно момиче от Калифорния, което станало убийца на собствената си майка. Тя й нанесла няколко рани с нож. В съда било установено, че в момента на престъплението момичето се намирало в състояние на силно нервно възбуждане от слушане на музика в стил “тежък рок”.

По какъв начин се достига негативното влияние на рок-музиката върху човека? Цялата техника на рок-музиката е взета от древните и съвременни тайни на черно-магьоснически общества и братства. Ритъмът, честотата на редуване на светлина и сенки, наслагване на звуци – всичко това е насочено към разрушаване на човешкото същество, неговото насилствено изменение, на унищожение на всички механизми на самозащита, инстинкта за самосъхранение, нравствените устои. Ритъмът придобива наркотични свойства. Ако е кратен например на удар и половина в секунда и се съпровожда с мощен натиск от свръхнизки честоти (15-30 херца), то той е способен да предизвика в човека екстаз. При ритъм равен на два удара в секунда и на тези честоти, слушащия изпада в танцов транс, който е аналогичен на наркотичния.

Има случаи, когато излишъкът от високи и низки честоти сериозно травмират мозъка. На рок концертите не са редки контузиите от звук, като звукови изгаряния, загуба на слух и памет. Височината плюс честотата достигали разрушителна сила до такава степен, че през 1979 година по време на концерта на Пол Макартни във Венеция рухнал дървен мост, а групата “пинк Флоид” успяла да разруши мост в Шотландия. На тази група принадлежи и още едно документирано засвидетелствано “постижение”: концертът под открито небе довел до това, че от съседното езеро изплувала оглушената риба. Както ритъма така и честотата “водят” до зависимост от тях: у човек се появява потребност от все по-високи честоти, които се приближават до ултразвука. А това вече открива много възможности за летален изход и смъртността е констатирана от американските лекари. Расте също така  потребността от увеличаване на темпото на ритъма.

Групата “Бийтълс” свиреха с мощност 500-600 вата. Към края на 60-те години “Дорз” достига 1000 вата. А след няколко години норма станаха 20-30 хиляди вата. “Ей Си/ Ди Си” работеха вече на ниво от 70 хиляди. Но това  още не е границата. Много ли е това или малко? Прекалено много, защото даже 100 вата в неголяма зала може да повлияе на способността на човека да мисли и анализира.

Потапянето в звуков чувал действа върху умението за ориентация и вземането на самостоятелни решения. Руски учени фиксирали следното: след 10 минутно слушане на тежък рок седмокласници забравяли за известно време таблицата за умножение. А японски журналисти в огромни рок зали на Токио произволно задали на зрителите три простички въпроса: Как се казвате? Къде се намирате? Коя година сме? И нито един от запитаните не  отговорил на тези въпроси. Според изявление на германския професор Б.Раух такава музика предизвиква отделянето на така наречените стрес-хормони, които изтриват  част от информацията в мозъка. Човек, не само че забравя част от това, което е ставало с него или какво е учил. Той деградира умствено. Не толкова отдавна швейцарски медици доказаха, че след рок концерт човек се ориентира и реагира на дразнител 3-5 пъти по-лошо, отколкото обикновено.

Агресивният рок е възприел пълния набор от черни магически ритуали, заклинания и магии, за да може най-точно да бъдат възпроизведени следващите един след друг ритми, които водят зрителите към екстатично преживяване. Ритъмът настойчиво възбужда всички емоционални, физически и физиологични пулсации, предизвиквайки силно възбуждане на нервната система и паралич на мисловния процес. Интензивността на звука достига 120 децибела, макар че човешкия слух е настроен на средна интензивност от 55 децибела. Въздействието върху човешкия организъм със свръхвисоки звуци  е разрушително, специалистите наричат подобна музика “музика-убиец”, “звукова отрова”. Това вече е решителен щурм към цялата човешка личност. Към възбуждащите пулсации на ритъма се добавя още и омагьосващия ефект на дразнещия шум, който по своята природа води до нервно пренапрежение. Създава се атмосфера на висше напрежение, за да може после да се даде изход на силните страсти, които пък водят след себе си стихийното удовлетворение. Барабанени удари, китари, тръби, електронни синтезатори, светлинни ефекти, пронизващи крясъци, движение на тялото – всичко това се врязва с цялата си свирепа сила и пронизва чувствителния човешки организъм.

Ускореното редуване на сценично осветление и мрак водят до значително отслабване на ориентацията, понижаване на рефлекторната бързина на реакциите. При определена скорост светлините ефекти започват да взаимодействат с мозъчните алфа вълни, които контролират способността за концентрация на вниманието. При по-нататъшно увеличаване на честотата става пълна загуба на контрола.

Целият технически арсенал на твърдия рок е насочен към това да манипулира, да  използва човека като музикален инструмент. Музиката е в състояние тотално да измени индивидуалните характеристики на човека поради това, че тя едновремено влияе върху двигателния, емоционалния, интелектуалния и полови  центрове  на човека, т.е. влиянието засяга всички функции  на човешката личност: физиологическа, психологическа, душевноемоционална и духовна.

 

Физиологичните нарушения са: промяна на пулса и дишането, въздействие върху центъра на гръбначния мозък (вегетативната нервна система, свързана с несъзнателната сфера на личността), изменение на зрението, вниманието, слуха, съдържанието на захар в кръвта, повишаване секретите на ендокринната жлеза. Американската група на доктор Боб Ларсен категорично твърди, че: ”Нискочестотните колебания, които се създават чрез усилване на бас китарата, към които се добавя и повтарящото се действие на ритъма, влияят значително на състоянието на гръбначно-мозъчната течност. Тази течност от своя страна влияе непосредствено на жлезите, регулиращи секрета на хормоните, съществено изменяйки нивото на инсулина в кръвта. Като резултат се нарушава равновесието на половите и надбъбречните хормони по такъв начин, че функциите, които контролират нравствените задръжки се освобождават или пък напълно се неутрализират”. Възприемането на музикалния ритъм е свързано и с функциите на слухово-моторния апарат. А светлинните светкавици, които следват една след друга в ритъма на музиката, стимулират механизми, които са свързани с халюциниращи явления, главозамайване, гадене. Но основното въздействие е насочено върху  мозъка и е разчетено да подтиска  съзнанието. То е подобно на това, което се постига  при използването на наркотици. Доминиращият ритъм отначало завладява двигателния център на мозъка, след това стимулира хормоналните функции на ендокринната система. Но главния удар е насочен към тези участъци на мозъка, които са тясно свързани с половите функции на човека. С помощта на барабанен грохот вакханките (в Древна Гърция – бел.пр.) довеждали себе си до неистово състояние и вече не съобразявайки се нищо, разкъсвали на части живи младежи. Много древни народи с помощта на  подобни ритми отмервани от голям барабан извършвали екзекуции.

Не е възможно човек да се подложи дълго време под въздействие на рока и да не получи дълбоки психо-емоционални травми. При това се губи контрол над способността за съсредоточаване, значително отслабва контрола над умствената дейност и волята, необузданите пориви водят към разрушение, вандализъм и бунт, особено на големи сборища.

На силно въздействие се подлага способността за здраво мислене, тя се оказва силно притъпена, а понякога дори и въобще неутрализирана. Именно в това състояние на умствено-нравствено объркване се дава зелена светлина на най-дивите, сдържани до тогава страсти, такива като ненавист, гняв, ревност, отмъстителност, жестокост. Всичко взето заедно означава, че се рушат бариерите на нравствеността, изчезват автоматично рефлексите и механизмите на естествената защита. И всичко е насочено към това, да бъде увлечен човек от подсъзнателните съобщения на изпълнителя.

 

Подсъзнателното съобщение е такава информация, която се възприема от личността извън прага на нейното външно  съзнание, т.е. с подсъзнанието. Такива съобщения не могат по никакъв начин да бъдат уловени с възможностите на външното съзнание. Установено е, че само една седма от информацията се възприема от съзнанието, а шест седми от подсъзнанието. Подсъзнателните съобщения отминават слуха, зрението, външните чувства и проникват  в дълбините на подсъзнанието. В този случай, когато мозъкът продължително време се подлага на въздействието на звуков сигнал  насочен  към подсъзнанието,  в него се извършва  биохимична реакция, аналогична на тази, която се предизвиква при инжектиране на морфин. А когато човек се намира в наркотичен транс, подсъзнателните  съобщения  се превръщат в програма, задължителна за изпълнение. Става тотално колективно оглупяване,  зомбиране.

Главната опасност е в това, че беззащитната публика съвсем не подозира, че е подложена  на дълбоко нахлуване в най-святото място на своето същество – в областта на съзнанието, подсъзнанието и свръхсъзнанието. Съобщенията уловени в областта на подсъзнанието се разшифрират, реконструират се, за да бъдат предадени чрез паметта на съзнателния “аз”, преминавайки през бариерите и праговете, свързани с натрупания нравствен опит, прескачайки индивидуалните и колективните архетипове. Подсъзнателните съобщения могат да бъдат носители на следните установки:

1)     всевъзможни видове извращения;

2)     призиви към бунт срещу установения порядък;

3)     подтикване към самоубийство;

4)     подстрекателство към насилие и убийство;

5)     посвещаване на злото и сатаната.

 

За по-фино и по-малко забележимо предаване на подсъзнателни съобщения, фразите се вмъкват обратно, т.е. по такъв начин, че те стават разбриреми, когато записът се прослушва в обратна посока. Проведените изследвания показват, че подсъзнанието може да улови фраза, записана обратно и да разшифрова съобщението изразено сякаш на неизвестен за публиката език.

 

Информацията, предназначена за възприемане от съзнанието и подсъзнанието понякога съдържа освен пропаганда, и насилие, прослава на адските сили. В песента “Химн” на групата “Раш” има следните думи: “О, сатана, именно ти сияеш...стоновете на сатаната... стоновете на жертвата... Знам, че ти си този, когото обичам”. А ето и откъс от песента “Гръмотевичен  бог” на групата “Кисс”: “Аз бях възпитаван от демон. Подготвен съм да управлявам като него. Аз съм господар на пустинята, съвременен железен човек. Събирам тъмнината, за да си доставя удоволствие. И ти заповядвам да застанеш на колене. Пред гръмотевичния бог, бога на рокендрола”. Самата дума “Кисс” е съставена от първоначалните букви на думите  “кралете на служба при сатаната”. На езика на магьосниците, крале се наричат посланниците, които участват в култа към сатаната. Тази група се стреми преди всичко да възхвалява насилието, садомазохизма, всички символи на злото и не спирани от нищо извращения. Тази група не само използва подсъзнателните съобщения, но също системно съчиняват песни в прослава на сатаната и приветстващи настъпването на световното му властване.

 

Групата “Ей Си/ Ди Си”  възхаляват камбаната на ада: “Аз съм тътнещ гръм, изливащ дъжд, аз идвам като ураган, моите мълнии святкат по цялото небе! Ти си още млад! Но ти ще умреш! Аз няма да вземам  пленници, няма да пощадя ничий живот и никой не ще ми се възпротиви! Аз съм намерил своите камбани и ще те взема  в ада, аз ще те намеря! Сатаната ще те намери! Адските камбани! Да! Адските камбани!” (песента “Адските камбани”). Групата се съсредоточава основно в прослава на сатаната и ада и призовава към посвещаване  на сатаната, за да се придобие щастие в ада за вечни времена. Тази група е най-разрушителна, извратена и сатанинска. Самият знак “Ей Си/Ди Си” означава “Антихрист”. На нея принадлежи и песента “Стълбата към ада”, “Стреляй за да убиваш”.

В песента на пънк-групата “Мъртвият Кенеди”, озаглавена “Аз убивам деца”, се казва: “Бог каза, да те скалпирам жив. Аз убивам деца. Обичам да ги гледам как умират. Аз убивам деца. Аз карам майките им  да ридаят. Премазвам ги с колата. Искам да чуя техният вик, храня ги с отровни бонбони”.

 

 Понякога агресивните  изпълнители устройват вакханалии на сцената. Елис Купер замерял публиката със змии, често симулирал на сцената екзекуция чрез обесване, играел  си с казан, пълен с животинска кръв, черва и карантия и  ги хвърлял  в зрителната  залата без предупреждение. Пънк групите смятали за особен шик да удовлетворят  нуждите си на сцената.

Предизвикателни са изказванията на някои “звезди” които поразяват със своята циничност и нездрави амбиции. Грем Неш твърди: “Поп музиката е такова средство за общуване, което  ограничава  личната мисъл на този, който я слуша. На мен ми се струва, че чрез тази музика музикантите придобиват фантастично превъзходство. Ние можем да управляваме света. Ние разполагаме с необходимата сила”. Мик Джагар, който нарича себе си Люцифер на рока, заявява: “Нашите усилия винаги са насочени към това, да управляваме мислите и волята на хората; голяма част от другите групи се занимава със същото”.

А сега се замислете дали бихте искали някой да Ви дирижира, управлява или манипулира? Дали ще Ви е хубаво да играете ролята на една от масата марионетки в ръцете на музикалните идоли? Всичко ли е наред в главите на тези, които ви канят в преизподнята, съветват ви да убивате жестоко и яростно да разрушавате? Те са убедителни, защото те искат това! Те са искренни с вас! И Вие можете да станете тъмна разрушителна  сила, управлявана от тяхната музиката!

 

Учените са изследвали връзката между пристрастяването на младите хора към стила хеви метъл и суисидални наклонности (склонност към самоубийство). Поклонниците на този стил се характеризират със слаба любов към живота (особено юношите) и многобройни мисли за самоубийство(особено при девойките). Руският психолог Д.Азаров веднъж признава: “Успях да отделя съчетание от ноти, сходни за всички случаи на самоубийства при рок музикантите. Когато няколко пъти прослушвах тази музикална фраза, почувствах такъв прилив на мрачно настроение, че самия аз бях готов да си сложа примката на шията. Множество съвременни  музикални произведения са създадени от “звукове- убийци”!

Растенията и животните предпочитат хармоничната музика. Ако класическата музика ускорява растежа на пшеницата, то рок музиката прави обратното. Ако под въздействието на класическата музика се увеличава млякото на кърмещите майки и млекопитаещите животни, под въздействието на рок музиката то рязко се понижава. Делфините с удоволствие слушат класическа музика, особено Бах. Чувайки класически произведения, акулите се успокояват и се събират от цялото океанско крайбрежие, (което се е случвало в хода на експеримнтите); растенията и цветята под звуците на класическа музика по-бързо отварят своите листа и цветове. Под звуците на твърдия рок кравите лягат и отказват да се хранят, а растенията бързо увяхват.

На редица научни изследвания специално е бил посветен въпроса за възможната връзка между слушането на определен тип музика от младежи  и деца и склонността към  самоубийство, агресивно или противозаконно поведение. Най-проблемни  се оказват жанровете “рап”и “хеви метъл”.

У поклонниците на хевиметъла е изразена по-малка изразеност на познавателни потребности, а също и положително отношение към тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици,  безразборен или извратен секс и антисоциални постъпки. Фанатиците на пънк рока се отличават с неприемането на никакъви авторитети, положително отношение към носенето и използване  на оръжие и малки магазинни кражби,  равнодушно отношение към възможността да попаднат в затвор.

Американски учени изучавали влиянието на рап музиката върху млади мъже–афроамериканци. Три групи от изследваните гледали различни видеозаписи, които включвали: рап музика с тема на  насилие; рап музика без тема за насилие; видеозапис без музика. После им било предлагано да прочетат и да обсъдят два сюжета: за насилствени действия в отношенията между мъже и жени; за млад мъж, който иска да постигне успех, като се занимава упорито с учене, а в същото време неговия безработен приятел по някакъв “чудодеен” начин става притежател на скъпи и красиви неща – коли, дрехи и т.п. Резултатите показали:1). Тези, които гледали видео с тема за насилието изказали голямо одобрение на насилствените действия и готовност да участват в тях, при това особено се откроявали с одобряването на насилствените действия  по отношение на жените; 2). Двете групи, които гледали записа с рап музиката, изразили по-силното си желание да бъдат такива като “силния” младеж и били по-малко уверени в това, че учението ще помогне на другия юноша да постигне целите си.

Според изследванията на американските социолози у непълнолетните (от 12 до 17 години) закононарушители, рапът се явявал преобладаващ музикален избор, при това 72 % от тях признават влиянието на музиката върху техните чувства и само 4% признават връзката между нейното слушане и противозаконната дейност.

Изследователите оценявали също влиянието на жанра "heavy metal" със  сексуално агресивно съдържание, на отношението на млади мъже към жените, нивото на сексуално възбуждане, одобряване на насилието към жените. Тестваните слушали три вида музика:  сексуално-агресивен heavy metal, негов “христиански” подвид и лека класическа музика. Независимо от съдържанието на текста слушането на “тежко металната” музика усилва култа към “мъжествеността” и негативното отношение към жената. Неочакавано било открито, че нивото на сексуалното възбуждане се повишава повече от класическата музика.

Ще се удаде ли да бъде избегнато вредното, агресивното влияние на песента, ако се слуша от тях само музиката или песента на непознат език?  Дали чувате думите на песента или не – музиката сама се явява носител на определена енергетика, емоции, мисли!

 

Музиката в ритъм “Делта”

 

Ритъмът на музиката с честота около 130-150 удара в минута попада в групата  на “шаманските” честоти. Шаманите от различни народности използвали ударите на “магическото”дайре за въвеждане в транс и провеждане на магьоснически ритуали. Този ритъм съвпада с честотата на “делта вълните” на главния мозък, които се наблюдават на електроенцефалограмата в състояние на сън, дълбок транс, кома. Това е ритъм на синхронна активност на голяма част от нервните клетки, модулирани по честота 2-3 Хц, т.е. по честотата на делта ритъма на главния мозък.

Музиката в този ритъм, често звучаща в дискотеките, при определени условия може да стане изключително опасна. За разлика от джаза или класическата музика, ритъмът е акцентиран, много висок и е почти лишен от вибрации. В дискотеките към музиката се добавя и ритмичен танц и ритмично мигане на ярка светлина в тъмнината, което представлява пълен набор от психотехнически начини, предизвикващи доминирането на делта ритъма в мозъка.

Танцуващият потапя за няколко часа своя мозък в условия, способни да предизвикат изкуствен малък епилептичен припадък или да провокират забавен тип мислене с някаква натрапчива мисъл, в това число и за самоубийство. Освен това, системните многочасови дози на такъв “шамански” транс предизвикват ефекта на привикване и изменение на структурата на мозъка.

Еднообразните пулсации на баса в ритъм “Делта”, присъщи на клубната, дискотечната техно-музика променят ритъма на мозъчната дейност. Слушателят е принуден да се нагоди към делта ритъма, да се синхронизира с него и като резултат, може да потъне в нещо подобно на транс. Редица специалисти, които се занимават с китайска медицина твърдят, че подобна музика нарушава енергийния поток, който ни свързва с миналия и бъдещия живот.

 

Италиански учени провели изследвания за влиянието на музиката в ритъм делта върху физиологията. По тяхно мнение музиката в стил “Хаус” способства за временно  възникване на импотенция. Получените изводи говорят за това, че силно изразеният ритъм и почти пълното отсъствие на мелодии гасят сексуалните желания.

Само на музиката сребърните звуци, премахват, като с  ръка, моята скръб.

Шекспир, “Ромео и Жулиета”

Активното музициране влияе значително по-силно на човека, отколкото обикновеното прослушване на музика. Изпълнителите често се намират на прага на неврозата. Тяхната творческа дейност нерядко им служи като отдушник за преодоляване на вътрешни противоречия и  получаване на душевно равновесие. Тяхната собствена музика ги освобождава от напрежението, неврозата, депресията, стреса, които искат да се  излеят навън. Проблемите на изпълнителите стават проблеми на слушателите!

Някой може да каже: “Ако такава музика съществува - значи, тя е нужна  някому”. Да, нашият многообразен свят се състои от съвършенство и несъвършенство. Всеки човек е свободен да избира това, което му е най-близко. Но за да опазим себе си и обкръжаващия свят от разрушения, трябва да го изпълваме с всичко прекрасно!

Хармоничната музика прави човека по-съвършен, а света – по-прекрасен!

 

 

 

 

© Михаил Светов

Енергетика на музиката

Могъществото и вълшебството на звука


 

[1] Материалът е от сайта: http://global-project.ru/music_weapon/

 


 

http://sirius-ru.net/

Редактор на изданието Татяна Мартиненко

Мир, Светлина и Любов!