Учение за щастието

АЗ СЪМ Гаутама Будда, дошлият отново. И както винаги, дойдох да ви дам своите наставления, посланието, от което светът има нужда сега.

Бих искал днес да спра вашето внимание на обстоятелствата, които съществуват във вашия живот, и ви пречат да постигнете вътрешно равновесие, покой, хармония и щастие.

Става дума не точно за онова щастие, което имат пред вид хората, когато се намират във водовъртежа на живота. Моето разбиране за щастието и вашето разбиране са различни. И знаете ли защо? Защото вие разглеждате щастието от гледна точка единствено на вашия сегашен живот. А аз разглеждам щастието не само от гледна точка на този живот, а от гледна точка на всичките си прераждания и с оглед преражданията на всички живи същества, които се намират във въплъщение на планетата Земя или очакват своето въплъщение.

Затова нашите представи за щастието ще бъдат различни. Но ние можем да сближим нашите разбирания за щастието, ако си позволите да излезете извън рамките на вашите представи за заобикалящата ви действителност.

Разширете малко диапазона на вашето възприемане за света. Излезте извън рамките на това, което ви заобикаля, на вашите ежедневни грижи и проблеми. Защото това, което допускате в съзнанието си, рано или късно се проявява в живота ви. И ако вие постоянно сте съсредоточени върху вашите текущи проблеми, то в бъдеще няма да получите нищо друго, освен същите тези проблеми.

Щастието – това просто е състояние на вашия ум. И дори когато на вашия външен ум му се струва, че проблемите и грижите в живота ви нямат край, ако успеете да извисите вашето съзнание малко по-високо, тогава ще разберете, че в действителност вие сте най-щастливото същество в тази Вселена.

Струва ви се, че се подигравам с вас. Но от своята гледна точка на възнесено същество аз завиждам на тези, които сега са във въплъщение. Повярвайте ми, всичко зависи само от вашето съзнание и от това, как вие възприемате всичко, което се случва около вас. Болшинството от вашите проблеми, 99 процента от вашите проблеми вие си създавате сами поради това, че не сте способни да се откъснете в своето съзнание от рамките на заобикалящата ви действителност. Щастието е състояние на вашия ум. И всъщност Учението, което ви даваме, е Учение, което носи в себе си щастие за вас.

Вашето съзнание се учи да възприема околния свят от гледна точка на съществуването на друга, по-висша реалност. Вие придобивате знания за Закона за кармата. И тези знания и навици ви позволяват да управлявате сами вашите житейски ситуации. Трябва да разберете, че самите вие сте това, което ви дели от състоянието на щастие. С други думи, вие сами си пречите да бъдете щастливи.

Нека да разгледаме тази ситуация с пример. Вие сте притеснени от това, че някои от вашите съседи или други хора имат повече от вас. Започвате да им завиждате, да им желаете злото и така ставате все по-нещастни. Буквално се натиквате в ъгъла. И вашето съзнание не може да се освободи от паяжината на завистта и злобата.

Сега да видим как постъпва мъдрият човек. Той умее да се радва на щастието на другите хора, умее да се радва на това, че не той, но някой има възможност да си купи нещо, да направи нещо. Такъв човек трупа заслуги в своето сърце, които му позволяват да извиси съзнанието си над ежедневието и да получи радост и щастие в своето съзнание. И когато се научите да се радвате на чуждите постижения, вие по този начин ще откриете възможност също да бъдете успешни. И дори ако според кармата ви в този живот не ви е дадено да имате твърде много и да живеете охолно, все едно, вие си създавате за следващото въплъщение по-благоприятни условия и следващият ви живот ще бъде по-успешен и пълен с това, което хората наричат проява на щастие. Но ако продължите да развивате в себе си позитивно мислене, ще успеете да разберете, че признаците на щастие, признати във вашето общество, не носят истинско щастие. Истинското щастие се състои в това, че вие сте способни да се пожертвате за благото на живите същества. Когато се жертвате, от гледна точка на живеещите сега на Земята хора вие сте неудачник, обаче вашето състояние напомня състоянието на тихо вътрешно щастие и блаженство. И вие няма да замените това ваше състояние за никакви богатства на света.

О, това състояние, за което ви разказвам, е достъпно за най-висшите посветени. И мнозина от вас, които четат тези редове, може да си помислят, че това въобще не се отнася за тях, защото са твърде заети с човешките проблеми. Но аз няма да разкрия никаква тайна като ви кажа, че състоянието, за което говоря, ще ви бъде достъпно на определен стадий от вашето развитие. Това е състоянието на Будда съзнанието. И всички вие след време ще бъдете Будди. Защото това е следващото стъпало от развитието на човечеството. И колкото и да се стремите да отложите времето за достигане на това стъпало, то все едно, вие ще го достигнете. Защото хиляди същества, които са достигнали вече Будда съзнанието, чакат ред, за да се въплътят във вашия свят и да му помогнат, като поемат върху себе си греховете на човечеството и страдат заради човечеството. По този начин те изкупуват кармата на човечеството и му дават шанс след шанс, за да може то да се върне на еволюционния път на развитие, а не да бъде унищожено от поредния разрушителен катаклизъм.

Аз съм щастлив да ви дам днес това Учение за щастието. Защото твърде много от вас са нещастни, само защото им липсва знанието за Истината. Невежеството е всеобща болест на човечеството. Невежеството ви забулва като наркотична мъгла и угася във вас искрата разум, която някога сте получили от Владиците на Мъдростта и която е скрита дълбоко във вашата същност. Но ще настъпи моментът, когато вашата искра ще се запали и пламъкът, който ще се разгори във вас, ще може да освети пътя на много заблудени души. Вие самите изгаряте, но осветявате пътя на другите. Затова факелът или свещта са символи на просвещението. Себеотдаването и Служението – това са качествата, които трябва да се стремите да изградите в себе си, веднага щом започнете да излизате от мъглата на невежеството.

Вашето състояние на щастие пряко зависи от това, колко успешно ще можете да преодолеете в себе си невежеството и мързела, свойствени за по-голямата част от човечеството на този етап.

Сбогувам се с вас. И чувствам тъга от това, че не мога да предам своето състояние на щастие на колкото може повече индивиди, въплътени сега на Земята.

АЗ СЪМ Гаутама, с пожелание за просветление и щастие.