Учение за правилното отношение към даваното от Владиците обучение

АЗ СЪМ Владика Иларион, дошъл при вас чрез нашия Посланик.

Както винаги, искам да ви дам малко наставление и искрено се надявам, че моето обучение ще ви бъде от полза.

Вие не успявате да се съсредоточите продължително време върху това, на което ви обучаваме. Твърде много отвличащи фактори има в живота ви. Но първото и най-важното ваше качество е способността ви да се концентрирате и да се съсредоточавате върху предмета, който изучавате. Когато ставате способни да се концентрирате върху това, което преподаваме, вие започвате по-добре да усвоявате предметите, на които ви обучаваме.

Докато продължавате да четете нашите диктовки между другото, буквално между храненето и гледането на телевизия, няма да получите нито необходимия ефект от нашето обучение, нито полза за душата си.

Представете си, ако вършите някаква напрегната работа, ще бъде ли тя успешна, ако постоянно се отвличате и се опитвате да правите десет неща едновременно. Защо у вас съществува усещането, че можете да се занимавате с духовна работа между другото, мимоходом, в движение?

Докато не изработите в съзнанието си правилен подход към духовната работа, вие няма да можете да достигнете значими резултати.

Със съжаление трябва да отбележа, че липсата на внимание и съсредоточаване са бич на вашето време. Вие се стремите да усвоите едновременно най-разнообразни неща. Слушате радио или гледате телевизия, разговаряте по телефона и се опитвате да четете нашите послания.

Докато не намерите в себе си сили да оставите всичко и да се занимавате само с приемането на духовна храна, четенето на нашите послания не само няма да ви донесе необходимата полза, но и ще бъде вредно за вашето развитие.

Ще ви кажа защо. Ако сте заети с някаква светска работа, например слушате съвременна музика по радиото или гледате реклама по телевизията, а в същото време се опитвате да четете наше послание, вие квалифицирате неправилно цялата енергия, която влагаме в него. И вместо да напредвате в развитието си, вие се плъзгате назад.

Разберете, че разговаряте с Бог, общувате с Владиците, които много са ви изпреварили и са се издигнали по-високо на стълбата на еволюционното развитие. Откъде се взема у вас такова непочитане?

Защо ви липсва елементарно приличие в общуването с нас?

Бих искал да престанете да възприемате даваното от нас Учение чрез нашия Посланик като нещо разбиращо се от само себе си, като нещо обикновено.

За предаването на всяко послание се трудят хиляди същества на Светлината. Ние изразходваме скъпоценна Божествена енергия, събираме я по троха по троха и я вливаме в нашите послания.

Ако не промените своето потребителско отношение към дадената ви Божествена милост, ние ще затворим вратите на нашите аудитории и вие ще останете в коридора, чакайки нова Божествена възможност.

Колко бързо привиква към всичко човечеството. И ни е извънредно тежко да наблюдаваме как поставяте четенето на нашите послания наравно с някакви увеселителни мероприятия, например гледането на видеофилм.

Някои от вас използват нашите послания, за да примамват на сбирките си зяпачи и използват тези послания като духовна гощавка.

Погледнете се отстрани. Вижте какво правите.

Вие общувате с Бог! Имайте вътрешно приличие и се приведете в порядък, преди да общувате с Бог.

Впрочем това фамилиарничене при общуването с Бог е много разпространено във ваше време.

И първото, което трябва да направите, е да изработите в себе си трепетно отношение към Божественото.

Необходимо е още да обърнете внимание на много ваши неправилни стремления. Необходимо е да се замислите за много неща и задължително да изградите в себе си качеството смирение.

Престанете да гледате на Владиците като на дойни крави. Да, ние се грижим за вас, обучаваме ви, утешаваме ви, лекуваме вашите физически тела и душите ви, но защо вие гледате на всичко, което получавате от нас, като дължимо? Защо забравяте за благодарността?

Аз трябваше да поговоря днес с вас сериозно на тази тема, защото ако не промените своето отношение към общуването с Владиците и не преодолеете някои съществуващи негативни черти в характера си, можете много силно да навредите на душата си. Помнете, че когато получавате Божествена енергия, вие сами я насочвате във вашия свят чрез вашите мисли, чувства и състояния. И когато в неправилно състояние получавате енергия докато четете нашите послания, вие точно по същия начин можете неправилно да я използвате, да я насочвате към умножаване на илюзията, да създавате карма.

На вашето ниво на еволюционно развитие трябва по-отговорно да подхождате към използването на Божествената енергия.

Аз дойдох днес, за да ви накарам да се замислите дали правилно използвате нашите послания, информацията и енергията, съдържащи се в тях.

Надявам се, че моето днешно обучение ще бъде полезно за вас.

АЗ СЪМ Иларион.


Звукозапис на диктовката. Текста чете Т.Н. Микушина.