Пояснения за Пътя на ученичеството

АЗ СЪМ Майтрейя, дошъл отново при вас. И както винаги, дойдох да ви дам наставления за вашия Път. А вашият Път, както вече разбрахте от предишните ми диктовки, е тясно свързан с Пътя на Посвещението. Този Път е за вас най-краткият път до Дома, към Бог. И ако вие все още се съмнявате в това и приемате скептично даваните наставления в този цикъл диктовки, какво пък – това си е вашият избор и просто вашето време още не е дошло. Имате право още да се разхождате във вашата илюзия и да се опитвате да получавате удоволствия във вашия физически свят. Но с всяко ваше въплъщение вие ще усещате все по-малко и по-малко удоволствия, защото вашата душа идва в този свят, за да намери Пътя, а вие все още се опитвате да намерите смисъла на живота си във вашия ограничен свят и не искате да извисите вашето съзнание и да погледнете нагоре, да се обърнете към Бог и да видите цялата ограниченост на вашия свят.

Намирате се в затвор, изграден от ограниченията на вашето съзнание. И само вие можете да разрушите стените на този затвор. Аз мога да ви помогна за това, но трябва да се обърнете към мен за помощ. Аз помагам на всички, които са ме потърсили. И моята помощ е свързана с разрушаването на вашето его и на вашите привързаности към физическия свят. Много от вас приемат ситуацията, в която изпадат, когато започнат придвижване по Пътя, като сгромолясване на всичко. Виждате как се разрушават един по един вашите стереотипи и привързаности и вашето его трепери пред тези изпитания и ви внушава, че вървите по грешен път и че Пътят към Бог представлява само вечно блаженство и покой. Да, действително, вие вървите към блаженство и покой, но за да достигнете състоянието на омиротвореност, трябва да се откажете от всичко, което възпрепятства вашето придвижване и ви заставя отново и отново да идвате в този свят и да изпитвате страдания.

Във вашия свят страданията и възвишените състояния на съзнанието са така преплетени и смесени едно с друго, че не разбирате нищо във вашия живот. И аз се стремя да ви откъсна от този обичаен живот и да ви накарам да погледнете живота си от друга гледна точка.

Този път е свързан непосредствено с обезценяването на егото и едновременно с това трябва да постигнете състояние на Единство с всичко, което ви заобикаля, на пълно смирение пред Бог, пред Висшия Закон, който съществува във Вселената. За мнозина от вас всяко изменение, като прибавим и моите заплашителни думи, стават препятствие и уплашени, не искате да приемете условията, които ви предлагаме. Щом изпитвате страх, първото нещо, което трябва да направите, е да се избавите от вашия страх. Този страх е като страха, който изпитвате, когато преминавате в другия свят. Това, което на вашия език се нарича смърт. Аз обаче ви казвам, че пребиваването във вашия свят без да се замисляте и вкопчването в този свят, е истинската смърт за вас. В този случай вие рискувате наистина да умрете. Защото не е страшно, когато сменяте тялото си, страшно е, когато губите душата си.

И дори не осъзнавате това, защото вашето съзнание е свързано с физическите ви тела и с всичко около вас във физическия свят. А тъй като този свят трябва скоро да прекрати своето съществуване, ако не превключите своето съзнание към Висшите светове, то вие наистина ще престанете да съществувате. Вие избирате – тленното или нетленното, физическия свят или реалния, Божествения свят. В това се състои целият Път на Посвещенията. И когато се записвате в моята Школа и започвате да вървите по Пътя на Посвещението, вие просто започвате осъзнато да виждате, как сте принудени ден след ден да правите своя избор между тленното и нетленното. И тогава, когато правите правилния избор и когато се освобождавате от поредната привързаност, вие усещате радост, безпричинна радост, която изпълва цялото ви същество. А когато не можете да се разделите с някакъв навик или привързаност, за което вече е дошло времето, усещате потиснатост и липса на смисъл във вашето съществуване.

Аз променям вашите състояния и вие преминавате през вашите тестове. Това е, както когато дресирате вашите животни. За съжаление, понякога няма възможност да се достигне до вашето съзнание пряко и ние сме принудени да ви въздействаме чрез вашите състояния. По такъв начин имате възможност да се придвижвате по Пътя и да разбирате в каква посока се движите.

Много от вас очакват, че аз ще дойда лично при вас или чрез моя Посланик и ще обявя, че сте постъпили в моята школа и ще ви дам поредния изпит или тест. Повярвайте ми, вие отдавна се намирате под внимателното ми наблюдение и преминавате през вашите уроци, намирайки се в условията на обичайния живот.

Вашите външни обстоятелства и хората, с които се срещате, представляват за вас вашите най-добри тестове и най-добрите изпити.

Затова не се притеснявайте, че не са ви съобщили, че сте постъпили в моята Школа. Ще разберете за това, когато бъде необходимо. Но трябва да възприемате всякакви загуби и неприятности във вашия живот като мои тестове. И преминавате през посвещения, и преминавате от клас в клас тогава, когато направите правилния избор и достигнете до правилните изводи, в резултат на вашите тестове.

Затова не се стремете да постигнете някакъв свръхмистичен опит. Вие ще се срещнете в живота си точно с тази ситуация, с която е трябва да се срещнете, за да отработите поредната привързаност и несъвършенство. А тъй като всички ваши привързаности са свързани с ежедневни неща, то къде, ако не в обикновения ви живот, ще започнете да се освобождавате от тях.

Много е лесно да се избавите от вашите вредни навици, ако се намирате в благоприятна среда. А тогава, когато се намирате постоянно сред съблазните, да се откажете от тях представлява най-трудното посвещение и нито една Школа на Мистериите от миналото не е могла да ви предложи толкова сложен тест.

Затова се наблюдавайте, наблюдавайте реакциите си в житейските ситуации, с които се срещате ежедневно. И когато преминете през всички необходими изпити, ще се очистите от привързаностите си дотолкова, че ще можете да ме видите и да се срещнете с мен. И тогава за първи път ще научите, че сте се учили в моята Школа и сте я завършили успешно.

Това е като задочно обучение, което се провежда там, където живеете сега, а след това идва времето, когато отивате да получите дипломата си в друг град.

Затова тези от вас, които са ми написали писма и са ми ги предали с помощта на ангелите, всички сте зачислени в моята Школа. Но ако вие, както и преди продължавате да подхождате неосъзнато към ситуациите, които възникват във вашият живот, и ако продължавате да не си правите съответните изводи от тези ситуации, тогава аз няма да мога да ви отделям повече внимание. Няма място за ленивите и немарливи ученици в моята Школа. И времето за вашето обучение още не е дошло.

Казах всичко, което трябваше да чуете сега. Това не означава, че съм ви оставил и няма да ви наглеждам и да се грижа за вас в близко бъдеще. Постарайте се да запазите вашето съзнание постоянно настроено към Лъча на Йерархията. Така ни е по-лесно да работим с вас и да ви водим. Ние изпращаме нашите посланици, именно за да запазите вашите ориентири. Затова използвайте цялата помощ, която ви оказваме.

Сбогувам се сега с вас и до нови срещи.

АЗ СЪМ Майтрейя.

 


Звукозапис на диктовката. Текста чете Т.Н. Микушина.