Моето наставление към учениците

АЗ СЪМ Серапис Бей, дошъл при вас чрез нашия Посланик. От времето на нашата последна среща аз обмислях каква информация за размишление мога да ви дам в настоящия момент. Много ми се иска да не спрете да мислите за предмета на нашата днешна беседа, веднага след като приключите четенето на моята диктовка. Много ми се иска в своето съзнание постоянно да се обръщате към това мое послание. Не защото това, което искам да ви кажа, е нещо много ново и значимо. Предметът на нашата днешна беседа е известен отдавна. Просто ми се иска малко по-дълго от обикновено да задържите вниманието си върху моето днешно послание. Тогава чрез вашето внимание аз ще успея да установя връзка с много мои ученици, които са във въплъщение, но все още са такa увлечени от илюзията, че не намират свободно време дори да насочат вниманието си към мен. Аз служа на 4-я лъч, Йерарх съм на този лъч. И вие навярно знаете, че провеждам ежедневните си занятия с моите ученици в моята обител над Луксор.

Съвсем не е задължително да пътувате до Египет, за да установите връзка с мен. Достатъчно е постоянно да държите моя образ пред вътрешния си взор и да мислите за мен, особено във времето преди заспиване. И това е достатъчно, за да бъдете поканени в моята обител и да се проведе нашата встъпителна беседа.

Като правило след тази встъпителна беседа учениците си оставят време за обмисляне. И като правило много малко от тях се връщат обратно в моите класове.

Никога ли не сте забелязали, че щом започнете да отделяте твърде много време за обмисляне на някакъв въпрос, вашият ум така изкусно ви отклонява и ви принуждава да се лутате из дебрите на менталния план, че вече не помните дори предмета, който обмисляте?

Вашето сърце знае всички решения. И когато не се подчинявате на порива на сърцето си, а започвате да обмисляте решението с плътския си ум, това ви отклонява от правия път, в това число от пътя към моята обител. А е много жалко, защото следващата възможност да влезете в контакт с мен и да се обучавате в моята обител може да не настъпи до края на сегашното ви въплъщение.

Аз съм Владиката, който ви подготвя за Пътя на Посвещенията. Вие получавате начални знания и с външното си съзнание започвате да търсите необходимата литература и постепенно да се доближавате до посвещенията, които е необходимо да преминете за по-нататъшното си напредване.

Колкото и да се стремите да избегнете Пътя, каквито и железни аргументи да издига вашият плътски ум, рано или късно вие всички ще дойдете при мен на обучение. Защото аз решавам как да продължите по-нататък. Аз виждам доколко е готов всеки от вас и определям в рамките на съществуващите житейски обстоятелства как ще бъде по-добре за вас да преминете един или друг тест.

Понякога ви се струва, че се сблъсквате с обикновени житейски трудности и неуредици. Но аз наблюдавам много внимателно как се справяте с трудното положение. И ако във вас има дори съвсем малка обида към някой човек и прехвърляте върху него отговорността за трудностите си, вие не преминавате моя тест. Защото главно условие за преминаването на теста е да приемете със смирение всичко, каквото и да ви се случва във външния свят.

Чувате ли ме? Абсолютно всичко. С вас не може да се случи нищо, което сами не сте сътворили. Всички обстоятелства в живота си вие създавате сами с вашите избори и с реакцията си на всичко, което ви заобикаля в живота.

И ето че за усвояване на тази много проста Истина, за мнозина минават стотици и хиляди въплъщения.

По някакъв най-непонятен начин, когато се сблъсквате с някаква трудност в живота си, първото, което започвате да правите, е да търсите виновните за възникналата ситуация извън вас.

Повярвайте ми, в 99 процента от случаите вие се сблъсквате с обстоятелства в живота си, причините за които сте сътворили сами в миналото. И в един процент от случаите житейските трудности са тест, който мога да дам аз или някой от Владиците, който ръководи вашето духовно напредване.

Вие продължавате да се учите в нашите школи и продължавате да полагате изпити, докато не усвоите тази първа и най-трудно усвоявана от вас Истина.

Щом започнете правилно да реагирате на всичко, което става с вас във външния свят, вие сте готови да станете наши ученици и с външното си съзнание започвате да осъзнавате нашата вътрешна връзка на финия план. Моите по-напреднали ученици са способни мигновено да се свържат с мен с помощта на мисълта и да получат отговор в сърцето си на всички или на почти всички задавани въпроси.

Като правило аз се старая да отговоря на всички въпроси, освен в случаите, когато смятам, че за духовното напредване на индивида ще бъде по-полезно, ако сам намери решение, като използва получените вече знания и ги прилага на практика.

Ето по такъв начин се върши нашата работа, работата на Братството с човечеството на Земята.

Има други цивилизации и същества, които също се опитват да влязат с вас в контакт на финия план и да ръководят вашите действия.

Но аз трябва да ви предпазя от голямата част подобни контакти. Защото когато влизате във връзка със същества, които не поддържат Божествено ниво на вибрациите и използват вашия животопоток за реализация на своите собствени задачи на физически план, вие създавате карма.

С размиването на границата между световете от вас се иска все по-голямо и по-голямо различаване. И голяма част от хората, които много искат да установят контакт с Възнесените Владици и да получават наши послания, имайки определен опит, натрупан в минали въплъщения, с лекота влизат в контакт със същества, обитаващи астралния план, и дори получават от тях послания.

Преди да се предоставите на разположение на същества, които се намират на астралния план, задайте си въпроса защо ви е нужна тази връзка? Ако просто искате да получавате послания от финия свят, това не е твърде висок мотив за влизане във взаимоотношения с Братството. Като правило хората, които ние упълномощаваме да получават наши послания, имат по-разширена мисия, отколкото просто да получават послания от ефирните октави. И ние се стремим чрез нашите посланици да установим надежден ориентир, като създаваме наши школи, ашрами и селища на физическия план.

И ако имате чист мотив и желаете да служите на Братството, просто помислете, кое е по-важно: да се даде на света послание от света на Владиците или да се даде на света надежден ориентир в морето от хаос, който съществува във вашия свят?

Аз мисля, че в свободното си време ще обмислите това мое послание и ще приемете в своето сърце правилните ориентири.

Аз сега се прощавам с вас и до нови срещи!

АЗ СЪМ Серапис Бей.


Звукозапис на диктовката. Текста чете Т.Н. Микушина.