Готови ли сте да стъпите на Пътя?

АЗ СЪМ Кутхуми, дошъл отново при вас в този ден.

Грижа на Възнесените Учители е извисяване съзнанието на човечеството и ние непрекъснато отделяме внимание на тази задача и полагаме всичките си усилия за нейното изпълнение. Ако успеем да помръднем цялата грамада на човешкото съзнание макар и на милиметър, измененията в заобикалящия ви свят няма да се забавят.

В действителност в материалния свят няма нищо, което да е толкова трудно за изменение, колкото човешкото съзнание. Защото всичко останало се подчинява на промяната на съзнанието и става много бързо и почти автоматично.

Затова нашата и вашата първостепенна задача е промяна на съзнанието на хората, които сега са във въплъщение.

Ще ви дам прост пример. Ако извършвате каквато и да е работа, отначало трябва да съставите план за тази работа в съзнанието си или да изградите представа в съзнанието си какво трябва да постигнете в хода на работата, какъв трябва да бъде резултатът от вашите действия. Така е и в работата за изменение съзнанието на човечеството. Човечеството в своята по-голяма част трябва да осъзнае необходимостта от промяна на съзнанието и да изгради представа какви стъпки трябва да се предприемат в това направление. Всичко останало е просто въпрос на техника. Осъществяването на замисленото ще стане автоматично, неминуемо, веднага щом в главите на хората се закрепи надеждно образът на това, към което те трябва да се стремят. Затова силите, които умножават илюзията на физическия свят, са се научили много добре как да използват всички достижения на науката и техниката, за да поддържат в съзнанието на хората неправилни стереотипи на поведение и неправилни образци, от които се ръководят хората в живота си.

Всичко, към което е прицелена най-мощната индустрия на съвременния свят, е насочено именно към умножаване на илюзията. Най-добрите умове на човечеството прилагат своите усилия само за това, как да накарат хората да насочват вниманието си към всичко, което, умножава илюзията. Вие знаете, че накъдето е насочено вниманието ви, натам тече вашата енергия. Затова, когато постоянно гледате рекламни филмчета, рекламни проспекти, афиши, вие автоматично въвличате енергиите си в умножаване на илюзията на вашия свят. Съвършенството на индустрията, използваща вашата Божествена Енергия за умножаване на илюзиите, не знае граници. Хората се стремят да имат предметите, които се натрапват в съзнанието им отвън. Разпалва се желанието за притежаване на красиви дреболии. И човек е принуден да изразходва все повече и повече своите усилия и енергия в гонитбата за получаване на все нови и нови неща. На него вече не му достига отпусната от Бог Енергия и за да може да продължи тази гонитба, той посяга към услужливо предлаганите допинги и транквиланти.

И още към четиридесетата си година голяма част от хората са толкова вътрешно опустошени от тази безкрайна гонитба за вещи и удоволствия, че просто не могат да вместят в съзнанието си нещата, за които се говори в тези диктовки.

Но възрастта на хората, у които настъпва вътрешно опустошение, намалява с всяка измината година. Много млади хора още от детство се включват в безкрайната гонитба за удоволствията и вещите на този свят. Този кръговрат продължава живот след живот. Сега процесът на разпалване на жажда за вещи и удоволствия е достигнал до такава висока точка на накаляване на страстите, че са малко тези, които издържат на бясната гонитба за удоволствия и наслаждения.

И едва след като отпадне от тази гонка вследствие на тежко заболяване или разорение, загубил всичко, човек започва най-после да се замисля за най-простите неща, за които е трябвало да се замисли още в зората на своя живот. Защо е дошъл на тоя свят? Какъв е смисълът на неговото съществуване в този свят?

Затова е желателно да не докарвате живота си до пълна разруха, за да започнете да се замисляте за такива неща като смисъла на вашето съществуване в материалния свят. Не докарвайте живота си до корабокрушение. Намерете в себе си сили да се спрете, да излезете от бясната гонитба за удоволствия, вещи и наслаждения. Опитайте се да наблюдавате отстрани хората, които губят своя безценен живот и дарената им от Бог енергия, за да умножават илюзията, защото всички техни мисли и стремежи са напълно съсредоточени към илюзорния свят.

Вашата задача е да осъзнаете всички моменти в живота си, в които изразходвате вашата Божествена Енергия не за Божествени цели, а за целите на този свят. Няма никой извън вас, който да ви застави да се стремите към поредната дреболия или към получаване на удоволствие от модния концерт, футболния мач или почивката в престижен курорт. Вие и само вие самите се тласкате към стремежа да имате тези ненужни неща. Вашите желания, вашият плътски ум, всичко във вас, което е нереално, ви кара да правите това. Ето защо се дава това Учение. Учението за отказ от вашата нереална част. Спомнете си историята, спомнете си пророците, убивани с камъни и разпъвани на кръст. Защо се е случвало това? Защото за да продължи наслажденията във физическия свят, плътският ум е готов да убие всеки, който проповядва Пътя на отказ от илюзорния свят.

По същество всички хора, намиращи се във въплъщение, са под властта на своите плътски желания. За да осъзнае човек нелепостта на положението, в което се намира, Бог го поставя пред ситуации, които могат да му дадат най-важните уроци. Всеки път, когато човек попада в тази ситуация, от която той трябва да си извлече урок, тя става все по-сложна и по-критична, докато не достигне до абсурд, че вече само слепият и глухият да не разберат урока, който животът му поднася. Всеки от вас се сблъсква с такива ситуации в живота. И на всеки от вас многократно се предоставя възможността да направи един единствен правилен избор. И всеки път вие предпочитате да се откажете от този избор и да продължите да служите на нещата от този свят, да се водите по своя плътски ум.

Бог е търпелив. Бог е много търпелив. Понякога, за да осъзнае човек само едно единствено качество, от което трябва да се избави, минава цял живот, а понякога и няколко живота.

Пред вас има запас от време да разпознаете всички свои недостатъци и да се избавите от тях. Но най-важното за вас ще бъде изборът да започнете движението си по Пътя на избавяне от вашето его, по Пътя на завръщане в реалния свят на Бог.

Тази първа и най-важна крачка в нужното направление може да се окаже за вас толкова решаваща, че да промени живота ви само за няколко години. Може да загубите още милиони години, литайки се в илюзорния свят. Но когато направите една крачка в правилното направление и продължавате след това да вървите, колкото и да ви е трудно и на каквито и изпитания да ви се наложи да се подложите по Пътя, вие правите правилен избор и този избор ще стане залог за вашата победа и за излизането ви от света на илюзията и влизането ви в Божествения свят.

Този свят съществува само във вашето съзнание, вие със своето съзнание поддържате съществуването на този свят. Затова трябва да преминете на ново ниво на вашето съзнание и разбиране за окръжаващата ви действителност, за да оставите физическия свят и да получите Божествената Свобода. Никой, нито един човек не може да ви застави да направите своя избор. Само вие самите, насаме със себе си, в тишината на своето сърце можете да вземете съдбоносното решение.

Никога не забравяйте, че няма да получите никаква награда във физическия свят и никога не трябва да мислите за получаване на каквито и да е изгоди за себе си във физическия свят. Всичките ви достижения и целият ви опит ще останат с вас през цялото време на съществуване на тази вселена и ще преминат заедно с вас във висшите Светове.

Готови ли сте да стъпите на Пътя и да вървите по него към вашата победа неуморно през всички препятствия и прегради?

Много са призваните, но толкова ли са много избраните?

АЗ СЪМ Кутхуми, с надежда за вас в моето сърце.