Ако искате реално да промените нещо в живота си, трябва по-често да се замисляте за съзнанието си

АЗ СЪМ Сурия, дошъл при вас отново чрез този Посланик.

Предмет на днешната ни беседа ще бъде вашето съзнание. Сред суетата на ежедневието вие не се замисляте за най-главното – за своето съзнание. Мислите за вещите, за храната, за работата, за семейството, за развлеченията. Мислите за маса неща, но рядко се замисляте за съзнанието си.

Искам да ви кажа, че съзнанието ви е също толкова важен въпрос, колкото и въпросът за Бог.

Защото съзнанието ви е това, което ви надживява, което съхранява житейския ви опит, натрупаното от цялата поредица ваши животи.

И действително нивото на съзнанието ви определя всичко, което ви се случва в живота. Нивото на съзнанието ви е тясно свързано с кармата ви и с кармата на хората около вас.

Колкото по-висок е процентът на изчистване на кармата ви, толкова по-високо е нивото на съзнанието ви и толкова по-близо сте до Бог.

Нивото на съзнанието ви е свързано също така с вашите вибрации. Колкото е по-високо нивото на вибрациите ви, толкова по-високо е нивото на вашето съзнание. И затова нивото на вашето съзнание ви привлича към едно или друго обкръжение. Подобното се привлича от подобно.

Затова, ако реално искате да промените нещо в живота си, трябва по-често да се замисляте за съзнанието си.

Към всяко нещо и към всяко събитие, което е около вас във физическия свят, може да се подходи от две страни. За всичко съществуват две основни гледни точки. Цялото многообразие на живота и цялото многообразие от житейски избори се свежда до вашия избор: какъв свят избирате? Избирате илюзорния свят или избирате Реалния свят на Бог.

Ще приведа примери, поясняващи предмета на беседата ми. Представете си, че се намирате в абсолютно хармонично състояние на съзнанието. Сигурно през живота си сте изпитвали такива състояния. Чувствате дълбок вътрешен покой, равновесие, безпричинна радост и обич към всичко, което ви заобикаля.

Бог ви изпраща такива минути, за да можете в сложни житейски ситуации да се връщате към усещанията, които сте изпитвали в тези блажени минути от своя живот.

Препоръчвам ви да си спомните такива състояния. Или да се опитате надеждно да закрепите това състояние в паметта си, когато то ви споходи в близко бъдеще.

Това е еталонът, с който ще сравнявате състоянията на съзнанието си в други моменти на вашия живот.

Сега си представете, че се сблъсквате с някаква неприятна, дисхармонична ситуация в живота си. Това може да бъде гръмка рок-музика, дисхармонични хора. Много са небожествените прояви, с които се сблъсквате всеки ден.

И при сблъскването ви с тези житейски ситуации настъпва много важен момент. Вие можете да се включите в тази ситуация или можете да запазите вътрешно равновесие.

Ще приведа конкретен пример. Оскърбили са ви на работа, в семейството или на улицата. Оскърбили са ви, както ви се струва, абсолютно незаслужено. Можете да реагирате по два различни начина, за които говорих по-горе. Можете да се включите в ситуацията и да започнете да доказвате, че сте прави и са ви оскърбили незаслужено, а можете да не се включвате в ситуацията. Можете просто да отбележите тази ситуация в съзнанието си, но да не влагате в нея енергията си.

Помнете, че целият този илюзорен свят се поддържа изключително от вашата енергия. И вие самите ежеминутно и ежесекундно правите избор накъде да насочите енергията си. Ако се включите в неприятната ситуация, в която сте попаднали, вие започвате да влагате в тази ситуация енергията, която постъпва в аурата ви от Божествения свят по кристална струна. Какво става при това? Вие влагате енергията си в несъвършенството и умножавате илюзията.

Повечето хора, живеещи на Земята, постъпват по подобен начин.

Този свят се поддържа само от вашата енергия. И с енергията си вие подхранвате цялото несъвършенство на този свят.

Другият избор, който можете да направите, когато попадате в дисхармонична ситуация, е да се откажете да влагате енергията си в несъвършенството. Да, вие отбелязвате, че тази ситуация е несправедлива, но разбирате, че всичко, което става във вашия физически свят, е илюзия. Затова просто изхвърляте тази ситуация от съзнанието си и не му позволявате да мисли за нея.

Това не значи, че сте безразлични към небожествените прояви във вашия свят. Вие давате оценката си. Вие задължително давате оценката си, даже можете да я съобщите на достъпно за хората около вас ниво, но не влагате енергия в своята оценка. Вие си спомняте онези хармонични състояния, в които сте били и на това ниво отвеждате съзнанието си от неприятната ситуация.

Напълно си давам сметка, че това, за което говоря, може да го направи адепт от много високо ниво, но за повечето хора, четящи тези редове, такава реакция на житейски ситуации ще бъде непосилна. Но трябва да знаете към какво да се стремите. И трябва да предприемате опити за промяна на съзнанието си. Цялото Божествено съвършенство присъства във вас.

И само вие самите решавате да пребивавате ли в това съвършенство или да се предавате на илюзията на този свят.

В заключение искам да ви предам образа на Будда, който седи на брега на една река. Будда седи в поза за медитация и наблюдава реката. Той вижда как по реката плава тресчица, после греда.

След това вижда как покрай него плава лодка с хора. Будда вижда всичко това. И той дава оценка на всеки предмет или явление, с които се среща, но не влага енергията си в нито един от тези предмети. Той просто назовава нещата с техните имена и толкова.

Ако на мястото на Будда седи обикновен човек, мислите му ще се вкопчват във всеки предмет, който вижда. Той ще мисли, гледайки треската, колко безотговорни са хората, които замърсяват реката. Ще мисли, гледайки гредата, как би я използвал в домакинството си. И ще обсъжда в съзнанието си всеки човек, седящ в минаващата лодка.

Дадох ви този пример, за да ви изясня окончателно как със съзнанието си пораждате обкръжаващата ви илюзия.

Като постоянно държите в главата си отрицателните ситуации, с които се сблъсквате в живота и като превъртате реакцията си на тези ситуации и реакциите на околните към вашите реакции, вие изпращате дадената ви от Бог енергия за умножаване на обкръжаващата ви илюзия.

Същото се отнася и за всяко несъвършено чувство, което допускате в съзнанието си.

Вие трябва постоянно да анализирате всичките си мисли и всичките си чувства и да ги сравнявате с еталона на съвършеното състояние, което трябва постоянно да държите в паметта си.

Ето защо е необходимо да се откажете в съзнанието си от едно такова чувство като борбата.

Когато сте настроени за борба, вие привличате предмета на борбата в своя свят.

Това се отнася за така обичаната от вас борба с паднали ангели. Ако сте настроени за борба, винаги ще намерите предмета на борбата си в околните хора.

Ако не изпитвате желание да се борите, няма да срещнете по пътя си хора, с които да е нужно да се борите. Нещо повече, запазвайки постоянно съзнанието си на високо ниво, ще можете да заразите с това свое състояние всеки, с когото се сблъсквате в живота си.

Днес се опитах да привлека вниманието ви върху вашето съзнание. Защото това е, с което трябва винаги да работите.

А за да работите със съзнанието си, съгласете се, че не ви е нужно нищо, освен желание и стремеж да промените съзнанието си.

Ще се радвам, ако днешната беседа бъде приета от вас не като абстрактно разсъждение, а като ръководство за действие.


АЗ СЪМ Сурия.

 

 

Аудиозапис на диктовката. Текста чете Т.Н. Микушина.